top of page

Naše storitve vključujejo prepoznavanje,ocenjevanje in reševanje vaših težav s stopali, ter svetovanje za odpravo vzrokov (če je mogoče).
Strokovno zdravljenje sekundarnih težav stopal in nohtov, kot so žulji,otiščanci, kurja očesa, nepravilnosti pri nohtih (vraščeni nohti itn.).
Nameščanje korekturnih sponk, izdelava protetike za nohte, preprečevanje pritiskov in drugo.

bolniki z diabetesom

Diabetično stopalo je posledica večih sindromov, kot so okvara živcev, motnje prekrvitve in okužba. Ti lahko privedejo do poškodbe tkiva, katerega posledica je rana, ki lahko v resnejših primerih vodi celo do amputacije. Zato je zelo pomembna ustrezna nega in reden pregled stopal.

Najpomembnejši predpogoj za diagnozo poškodbe stopala je občutek bolečine, ki je lahko pri bolnikih z nevropatijo odsoten ali močno zmanjšana.Motnje avtonomnih živcev povzročajo suho, razpokano kožo, povečana je tvorba žuljev in kurjih očes. Diabetiki imajo lahko tudi diabetično angiopatijo (motnje cirkulacije), ki vodijo do bolezni perifernih arterij (PAD). Iz teh razlogov obstaja povečano tveganje za poškodbe, okužbe in gangrene. 

Kako lahko ugotovimo, ali obstaja motnja cirkulacije (periferna žilna bolezen - ishemično stopalo)?

Rdeča in modra barva kože

Hladne noge (tudi v toplih prostorih)

Bolečina v mirovanju

Nožni impulzi slabi ali ne otipljivi

Zapoznelo celjenje ran

Medicinska diagnoza

Približno 40% bolnikov s sindromom diabetične noge je pretežno prizadeto zaradi nevropatije, 20% angiopatije ali ishemije, 40% pa v mešanih oblikah.

Posebno je treba biti pozoren na:

Manjše poškodbe, odrgnine, modrice, kožne spremembe, pike insektov, mehurji itd.

Tudi najmanjše poškodbe, četudi ne povzročajo nelagodja, se ne smejo obravnavati kot neškodljive.

Obstoječe rane je treba dezinficirati npr. z Octeniseptom® (brez agresivnih sredstev). Nato prekrijte s sterilno gazo. Ne čakajte, da se rana vname, ampak pojdite naravnost k zdravniku.

Ne odpirajte mehurčkov, pustite, da se posušijo!

Da bi se izognili poškodbam, upoštevajte:

Nikoli ne hodite bosi, niti v stanovanju (krušne drobtine, razbito steklo), na vrtu (majhne veje), na plaži (pesek, prodniki) v notranjih bazenih ali hotelskih sobah (nevarnost glivične okužbe).

Zaščitite se pred sončnimi opeklinami!

Pozor v savni (nevarnost opeklin)!

Ne zdravite si modric (težkih žuljev, kurjih očes)!

V nobenem primeru ne smete uporabljati zdravilnih obližev ali tinktur ali agresivnih mazil za odpravo kurjih očes ali bradavic . To so korozivna sredstva, ki lahko poškodujejo kožo in vodijo do odprtih površin. Nikoli ne uporabljajte ostrih, ostrih ali rezalnih instrumentov (nevarnost poškodb)!

Bodite pozorni na pravo obutev:

Nosite samo obutev, prijazno do stopal.

Če se še niso pojavile diabetične posledice, lahko nosite običajne  čevlje. Te ne smejo povzročati pritiska (široka, udobna, mehka obuvala, brez visokih pet in nedrseč podplat). Zgornji in spodnji material morata biti iz usnja, čevlji iz plastike pa povzročajo znojne noge. Nove čevlje nosimo samo 2 do 4 ure na dan, dokler ne ustrezajo obliki stopala. Čevlje kupujte samo pozno popoldne, noge so takrat običajno bolj utrujene in občutljive.

Redno preglejte čevlje z notranje strani. Čevelj mora biti gladek v notranjosti, v čevlju ne sme biti šivov. 

Vsak dan zamenjajte nogavice, bodite pozorni na debele šive (celo debeli šivi lahko povzročijo pritisk). Za diabetike so na voljo posebne nogavice brez šivov.

Pravilna nega stopal:

Noge je treba vsak dan oprati z mlačno vodo. Preverite temperaturo (največ 37 stopinj) s komolcem, še bolje s termometrom, obstaja nevarnost opeklin. Zato ne uporabljajte termoforjev ali električnih odej. 

Predolgo kopanje v vroči vodi lahko povzroči poškodbe kože (največ 3 do 5 minut). Uporabljajte vlažilna mila.

Ne uporabljajte ščetk ali masažnih rokavic in se izogibajte vsem, kar lahko povzroči draženje kože. Draženje kože lahko povzroči poškodbe tkiva.

Zelo previdno osušite noge po kopeli, še posebej med prsti, lahko  uporabite sušilnik za lase (hladno). Če je koža med prsti rdeča, se lušči in srbi, je možnost glivične okužbe, zato se posvetujte z zdravnikom! Tudi bradavice lahko zdravi le zdravnik!

Ker je koža zaradi diabetesa običajno zelo suha in sklerotična in je izgubila elastičnost, je zelo ranljiva. Zato dnevno uporabite kremo za stopala, prilagojeno tipu vaše kože, da preprečite luščenje, razpoke in posledične okužbe. 

Stopala si vsakodnevno pregledujte sami, če dobro vidite in ste dovolj okretni. V nasprotnem primeru pojdite k usposobljenemu pedikerju ali vprašajte sorodnika, da bo pregledal  vaše noge.

Prekomerno poroženelo kožo na stopalu (hiperkeratozo) lahko po kopeli previdno odstranimo s plovcem. Nohte pilite, nikoli ne režite, vedno naravnost, oz.po obliki nohta, lahko zaoblite vogale. Upoštevajte, da predolgi nohti zlahka poškodujejo sosednji prst. Nikoli ne uporabljajte ostrih predmetov, kot so britvice, ostre škarje, ščipalec za nohte,  itn.

Načelo je "manj je več"!

Po potrebi poiščite strokovno pomoč.

Vraščene in odebeljene nohte je potrebno sanirati pri strokovno usposobljenem pedikerju/pedikerki.

Če odkrijete določene poškodbe stopal (žulje, kurja očesa, nepravilnosti pri nohtih, kot so odebeljeni ali vraščeni nohti), se posvetujte s pedikerjem/pedikerko, ki opravlja medicinsko pedikuro!

Pred vsako pedikuro se prijavite kot diabetik. 

Pojdite redno na pedikuro! Pogostost je odvisna od vaših težav.

Ne bodite nepremišljeni! Ne zanemarite nog! V primeru težav  takoj ukrepajte, vsaka zamuda podaljša proces zdravljenja. Zdravljenje vseh zapletov stopal je učinkovitejše, še se pravočasno prične. Pregled stopal v referenčni ambulanti je treba redno izvajati enkrat letno, ker ima vsaka "majhna stvar" lahko resne posledice za diabetične bolnike (gangrena, amputacija).

Vendar pa lahko tako hude posledice preprečite z opazovanjem stopal, skrbjo in previdnostjo - v sodelovanju z zdravnikom, pedikerjem in drugimi.

 

Diabetično stopalo-odprta rana
Diabetično stopalo ulkus
Diabetično stopalo amputacija
bottom of page